La 29 august 2017 Fundația Konrad Adenauer în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Strategice din Moldova a organizat un eveniment cu genericul “Integrarea și protecția drepturilor minorităților în Germania – rolul EU și politici locale”. La întrunire au participat reprezentanți din peste 20 comunități ale minorităților naționale, care au fost salutați de către Dr. Martin Sieg, Director al Biroului Fundației Konrad Adenauer în Romania și Republica Moldova, și Vlad Kulminski, Director Executiv IPIS.

În calitate de invitați speciali și vorbitori au fost Hartmut Koschyk, membru în Parlamentul Germaniei, Împuternicit al Guvernului Federal German pe probleme de migrație și minorități naționale, și Vladimir Țurcan, Președintele Comisiei Parlamentare drepturile omului și rețalii interetnice din Parlamantul Republicii Moldova.

În cadrul discursului său, Dl Koschyk a trecut în revistă politica, practicile de integrare a minorităților naționale și instrumentele folosite în Germania în acest sens. Vladimir Țurcan a vorbit despre cazul Republicii Moldova și provocările cu care se confruntă minoritățile naționale de aici. În procesul de interacțiune cu participanții, au fost abordare subiecte ca: politicile străine și locale, studierea limbii naționale și a minorităților, accesul la justiție și sănătate, implicarea minorităților naționale în procesul de luare a deciziilor și accesul la funcțiile publice, rolul partidelor politice din Moldova etc.
Pe final, participanții au adresat întrebarea: „Dacă ne-am născut și am crescut în Republica Moldova sau dacă suntem prezenți aici de generații, e corect să fim considerați parte a unei minorități naționale sau suntem totuși băștinașii acestei țări?”