Unul dintre avantajele Acordului de asociere este cooperarea mai strânsă cu UE și, prin urmare, un volum mai mare de ajutor acordat. De exemplu, Armenia, care nu are semnat un astfel de acord, primește pe cap de locuitor o jumătate din resursele financiare pe care Europa le aloca Moldovei. În ultimii 15 ani, Moldova a primit de la UE 1 miliard de euro sub formă de granturi, deci ajutor nerambursabil.

Bruxelles și țările UE susțin atât proiecte mari, cât și mai mici sau inițiative private. Proprietarul clubului de canoe din Varnița, Mihai Chitaica, a reușit să cumpere, cu ajutorul fondurilor europene, un motor pentru barca sa, pentru a asigura securitatea copiilor pe durata de antrenament.

Am transpust povestea sa într-un videoclip, care a foat și el realizat datorita finanțarii europene. Este vorba despre proiectul  „UE în Moldova: percepții și realitate” implementat de Institutul pentru Politici Europene (IEP) de la Berlin, Institutul pentru  Inițiative Strategice din Moldova (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care este financiar susținut de Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.