Proiectul își propune să contribuie la consolidarea rezilienței împotriva dezinformării în Republica Moldova prin măsuri de fortificare a capacității societății civile. Totodată, proiectul concentrează pe schimbul reciproc de experiență și bune practici cu Germania și alte țări ale UE, precum și cu țările din Parteneriatul Estic.

Printre activitățile proiectului se numără:

– Elaborarea unui studiu de cartografiere a deficienților de reglementare în domeniul dezinformării în Republica Moldova, inclusiv prin identificarea soluțiilor de politici publice care să reducă manipularea informațiilor de către actorii interni și străini, atât în mediul online cât și în cel offline.

– Organizarea unei serii de ateliere de instruire pentru tinerii studenți (instruiri în format online) și stabilirea unei rețele de tineri cu capacități de gândire critică.

– Publicarea răspunsului la dezinformare în timp util atât pe rețelele de socializare (video-uri de demontare a miturilor, podcast-uri) cât și în mass-media tradițională (dezbateri TV) ca reacție la campaniile de dezinformare din spațiul public.

– Crearea unui laborator de rețea pentru schimbul de bune practici pentru prevenirea campaniilor de dezinformare cu reprezentanți din Germania, alte state membre UE, Parteneriatul Estic, agenții guvernamentale și activiști civici.

Proiectul este implementat de către Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Perioada de implementare: Aprilie – Decembrie 2021

Buget adminstrat de IPIS: EUR 37,500