Violența împotriva femeilor și fetelor este cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial. Deși subiectul protecției drepturilor omului a fost discutat în profunzime la nivel central, această prioritate de reformă pentru Republica Moldova, formulată anterior de Comisia Europeană, trebuie să fie dusă activ în regiuni.

În parteneriat cu UN Women echipa proiectului #NEXT4EU a ajuns la Ungheni, unde am avut un dialog util cu reprezentanții administrației publice locale, societății civile și a mediului de afaceri.

Vladimir Cojocaru ,Secretarul General Al Oficiului Avocatului Poporului, a vorbit despre reglementări existente pentru prevenirea discriminării și garanții de independență a ombudsmanilor.

Oxana Ciobanu, Expertă Locală în domeniul egalității de gen și dezvoltare, a trecut în revistă angajamentele internaționale și naționale a Republicii Moldova în materie de promovare a egalității de gen, prevenirea și combaterea violenței în bază de gen, inclusiv violenței sexuale, menționând și bunele practici la nivel local.

Angela Ciocirlan- Președinta AO “Faclia” (Ungheni), a vorbit despre provocările existente în domeniul antreprenoriatului feminin la nivel local.

La eveniment a participat și părintele Adrian Lupu, cunoscut  pentru activismul său în lupta contra violenței în familie și promovarea drepturilor omului.

Proiectul „#NEXT4EU – Tinerii pentru integrarea Republicii Moldova în UE”, este implementat de Institut für Europäische Politik (#IEP) de la Berlin, în cooperare cu Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu suportul oferit de Ministerul Federal de pentru Afaceri Externe al Germaniei (Auswärtiges Amt).