Dialogul interetnic este cheia consolidării unei societăți puternice în Republica Moldova Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au organizat luni, 1 octombrie curent, Conferința „Societatea civilă şi dialogul interetnic în Republica Moldova– provocări, actori şi soluții”.
În deschiderea Conferinței, cu un cuvânt de salut a venit Funda Tekin, Director IEP, care a subliniat rolul societății civile în consolidarea dialogului dintre etnii. La rândul său, Vladislav Kulminski, Director Executiv IPIS şi Iulian Groza, Director Executiv IPRE, au vorbit despre problemele actuale din societatea moldovenească şi cauzele care au dus la dezbinarea societății.
Totodată, cu un discurs a venit Ambasadorul Peter Michalko, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, care a vorbit despre importanța minorităților în consolidarea unui stat, iar Angela Ganninger, noua Ambasadoare al Germaniei la Chişinău, a adus mai multe exemple din UE, unde multiculturalismul nu este un impediment al dezvoltării.
În primul panel al Conferinței, moderat de Andrei Popov, Preşedintele IPIS, au luat cuvântul Oazu Nantoi, Director de Programe, Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi Olga Goncharova, Preşedinta Adunării Popoarelor din R. Moldova, iar Serghei Pirozhkov, Viceprepreşedintele Academiei Naționale de Științe de la Kiev, fost Ambasador al Ucrainei la Chişinău, a prezentat rezultatele unei cercetări privind consolidarea societății din Ucraina. Totodată, participanții la panel au vorbit despre situația relațiilor interetnice şi a coeziunii sociale în țară, care sunt provocările cheie (socio-economice, educaționale, media etc.) şi ce soluții trebuie abordate pentru a asigura o mai bună integrare a comunităților etnice şi o mai bună coeziune socială în Moldova.
În cel de al doilea panel, moderat de Iulian Groza, Director Executiv IPRE, au vorbit Nicolae Cheleş, Coordonator a Platformei Tineretul pentru Solidaritate, Alexei Tulbure, Analist politic, fost Ambasador a Moldovei la ONU şi Virgil Pîslariuc, activist, istoric, profesor, Universitatea de Stat din Moldova. Astfel, invitații conferinței au în cercat să identifice principalele provocări în dialogul interetnic, care sunt măsurile şi actorii care pot sprijini implementarea unor măsuri coerente în depăşirea acestor provocări, dar şi ce programe
practice ar putea să devină punți de legătură între comunitățile etnice şi rolul partenerilor europeni.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea societății civile şi dialogului interetnic în Republica Moldova în contextul procesului de asociere cu UE (CIVID)“, realizat cu susținerea Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.
Proiectul va derula timp de 11 luni şi are drept obiectiv îmbunătățirea armoniei sociale la nivel regional prin încurajarea discursului public şi elaborarea propunerilor de politici publice referitor la integrarea grupurilor etnice, precum şi sprijinirea implementării Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova. Printre acțiunile planificate se numără dezbateri publice, ateliere de lucru şi dezbateri TV în regiuni precum Soroca şi Taraclia. Pe final experții vor veni cu o serie de recomandări de politici privind îmbunătățirea cadrului legal referitor la integrarea minorităților.