Fact check: Schimbarea strategică în politica de securitate a UE, ce înseamnă aceasta pentru Moldova?

Trăim într-o perioadă în care arhitectura globală de securitate se schimbă rapid. În acest context, liderii Uniunii Europene au decis să își majoreze cheltuielile militare pentru a deveni autonomi în materie de securitate. Moldova, ca stat neutru, trebuie să ia în serios riscurile la adresa securității sale, iar Uniunea Europeană este pregătită să o sprijine.
Totuși, nu este o noutate că suntem expuși unor campanii de manipulare. Cu toții am auzit voci care sperie oamenii cu un război iminent și cu ideea că, dacă Moldova își modernizează capacitățile militare, statutul său de neutralitate ar fi subminat.
Haideți să vedem care este situația reală.
Statele Unite au decis să concentreze eforturile de securitate mai mult pe regiunea Asiatică și Pacificul de Sud. Din acest motiv, Europa și Moldova trebuie să ia în calcul una dintre cele mai mari provocări de securitate de după 1945. Uniunea Europeană va trebui să se bazeze mult mai mult pe propriile forțe, iar aceasta reprezintă o schimbare radicală în mediul de securitate al Uniunii. Același lucru este valabil și pentru Moldova, chiar dacă aceasta este un stat neutru și nu aspiră să devină membru NATO.
Un pilon important al neutralității este un sector de apărare puternic. Multe țări neutre din lume, inclusiv Elveția și Turkmenistanul, dispun de o armată solidă. Bugetul anual de apărare al Turkmenistanului este de aproximativ 1 miliard de dolari. Cheltuielile pentru apărare ale Elveției vor atinge, până în 2028, aproximativ 6,6 miliarde de dolari. Un sector de apărare bine dezvoltat va ajuta Moldova să își păstreze și să își protejeze statutul de neutralitate.
O politică de apărare mai puternică a Uniunii Europene ar însemna o umbrelă de securitate mai solidă și pentru Moldova, deoarece, în asigurarea securității sale, Moldova va trebui să se bazeze pe Uniunea Europeană.
Investițiile și sprijinul Uniunii Europene pentru Moldova vizează consolidarea descurajării unor provocări, având un singur scop: PACEA. Utilizarea sprijinului Uniunii Europene în domeniul apărării este în interesul național al Moldovei și o responsabilitate față de cetățeni.
Prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, Moldova va primi de la țările Uniunii Europene 60 de milioane de euro pentru a-și finanța cheltuielile de apărare în 2025.
Acest program este un instrument financiar în afara bugetului Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o contribuție adițională a statelor membre ale Uniunii. Acest sprijin financiar vine suplimentar la alocările deja existente din cadrul asistenței financiare Uniunii Europene pentru Moldova. Acest sprijin nu va avea niciun impact negativ asupra altor ajutoare sectoriale.
Instrumentul European pentru Pace a fost creat în 2021 pentru a furniza ajutor militar țărilor partenere în cadrul politicii externe și de securitate comune a Uniunii Europene. De atunci, Moldovei i-au fost alocate circa 137 milioane de euro.
Uniunea Europeană, tradițional, în trecut nu era preocupată de modernizarea armatelor, însă noile provocări geopolitice au impus o altă abordare, una responsabilă față de protecția propriilor cetățeni. Ar fi iresponsabil pentru orice țară să nu ia în serios provocările de securitate. Moldova poate fi parte a acestui efort, iar Uniunea Europeană se angajează să sprijine țara noastră.
https://www.youtube.com/watch?v=Mauz3iKSis0
Acest text este realizat în cadrul proiectului „CAPACITY4EU – Societatea civilă pentru aderarea la UE”, implementat de Institutul pentru Politici Europene (IEP), Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.