Joi, 28 septembrie 2017 a avut loc cea de a doua dezbatere publică la nivel local în cadrul proiectului „Consolidarea identității naționale în Republica Moldova în procesul de asociere cu Uniunea Europeană”, organizată de către Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) cu susținerea Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul Universității de Stat „Aleco Russo” din orașul Bălți cu participarea autorităților publice, mediului academic, experți străini și locali, reprezentanți ai minorităților naționale, precum și reprezentanți ai societății civile. Printre vorbitori s-au numărat: Alexandru Stratulat, din cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Olga Beinaroviča, Ofițer Politic, Delegația Uniunii Europene la Chișinău, Sergiu Conovalu, Coordonator național de programe, Oficiul în Republica Moldova al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Andrei Popov, Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Ghițu, Consilier în Consiliul municipal Bălți și Igor Cojocaru, Vice-rectorul USARB.

La eveniment au fost abordate aspecte cu privire la consolidarea grupurile etnice în procesul de construcție a identității civice în Republica Moldova. Totodată, s-au discutat subiecte legate de provocările Uniunii Europene în procesul de cooperare cu autoritățile din R. Moldova pe partea integrării grupurilor etnice, procesul de europenizare și rolul acestuia în consolidarea identității naționale, conviețuirea etniilor din Republica Moldova, sentimentul de apartenență, precum și ameliorarea diferențelor și a pluralismului din societate.

Astfel, Ewa Chylinski, Director Regional la Centrul European pentru Probleme Minoritare, Expert al Consiliului Europei, a menționat în cadrul prezentării sale despre faptul că oamenii pot prelua elemente noi de identitate fără a fi nevoiți să renunțe la patrimoniul propriu. Experta a menționat și exemplul Georgiei, care a implementat cu succes mai multe inițiative privind integrarea minorităților naționale.

Teze importante privind subiectul discutat au fost abordate și de către Dna Olga Goncearova, Președinte al Adunării Popoarelor din Moldova, Dna Veronica Savin, coordonator centrul „Pro Europa Bălți”, precum și Dna Lidia Pădureac, șefa Catedrei de științe socio-umane și asistență socială, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Pe final, participanții au venit cu o serie depropuneri, care vor fi incluse într-un set de recomandări elaborate de către experții IPIS, IPRE și IEP, și trimise ulterior autorităților naționale.

În continuarea acestui eveniment, experții au participat la o dezbatere TV, găzduită de televiziunea locală BTV din Bălți. Emisiunea poate fi urmărită aici: