Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS Moldova) și SIGMA-Expert, cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)  a lansat proiectul „Dialoguri transnistrene”.

Proiectul a creat o platformă de interacțiune publică pentru mai mult de 40 de reprezentanți ai comunității de experți, mass-mediei, societății civile, mediului de afaceri, elitelor culturale și intelectuale, pentru a discuta constructiv diverse aspecte, inclusiv cele legate de rezolvarea conflictelor.

Proiectul va contribui la îmbunătățirea relațiilor și la stabilirea legăturilor între liderii de opinie, jurnaliști, personalități publice din Chișinău și Tiraspol, creînd condițiile pentru un dialog rațional.

La deschiderea evenimentului, Valeria Ieșeanu, șefa departamentului programe la PNUD Moldova, și-a exprimat încrederea că crearea unei astfel de platforme de comunicare va fi utilă, constructivă și va aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea unei atmosfere de încredere între maluri.

“Sunt convins că Transnistria nu ar trebui privită ca un teritoriu care trebuie returnat sub controlul Chișinăului, ci ca o comunitate de oameni – aproape o jumătate de milion de oameni, cu preocupările, speranțele și temerile lor. Deci este foarte important să îi auzim pe acești oameni, să îi înțelegem mai bine și să găsim abordări adecvate”, – a declarat Andrei Popov, președintele IPIS Moldova.

Prima întâlnire a participanților la programul „Dialoguri transnistrene” a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în perioada 28-30 septembrie, la Vadul-lui-Vodă. Printre vorbitori au fost Peter Michalko, șeful Delegației UE în Moldova, Dmitri Danilov, profesor la MGIMO, Serhii Pirojkov, vicepreședinte al Academiei Naționale de Științe din Ucraina și alți invitați.

Peter Michalko a vorbit despre abordarea UE privind formatul de negocieri “5+2”, privind reglementarea transnistreană, despre politica UE de consolidare a măsurilor de încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Dmitri Danilov s-a referit la problemele de actualitate ale politicii externe rusești, concentrându-se asupra relațiilor Rusiei cu UE și asupra modului în care ele influențează situația din țările Parteneriatului Estic. Serhii Pirojkov a descris etapele participării Ucrainei la procesul de soluționare a conflictului transnistrean și a prezentat principalele concluzii ale studiului “Ucraina pe calea consolidării societății”.

Următoarea întâlnire a participanților la programul “Dialogurile transnistrene” va avea loc la mijlocul lui noiembrie.