Tot mai des ai nevoie să explici prietenilor că știrile pe care le distribuie pe canalele de pe Telegram nu sunt adevărate? Sau poate ai căzut și tu în capcana noutăților false atunci când navigai pe rețele de socializare? Dorești să știi cum poți lupta cu fenomenul dezinformării și cum poți să contribui la reducerea răspândirii știrilor false? Atunci avem vești bune pentru tine!

 

Vino și participă la cursul de instruire inforMD pentru a acumula cunoștințe și dezvolta abilități în lupta cu dezinformarea și răspândirea știrilor false în Republica Moldova. Acest curs online te va ajuta să dezvolți și mai mult gândirea critică, să devii un promotor al schimbării și un factor de inspirație pentru comunitate. Cursul este conceput pentru a:

 

  • Îmbunătăți cunoștințele și abilitățile cu privire la modul de combatere a dezinformării
  • Identifica, analiza și răspunde corect și rapid la campaniile de dezinformare: participarea în activități de networking și de prevenire a știrilor false
  • Permite elaborarea de idei de proiecte pentru creșterea conștientizării cu privire la dezinformare (atât din perspectiva locală, cât și din cea națională) și prezentarea acestora la conferință internațională la sfârșitul anului 2021
  • Participa activ într-o rețea de tineri „activiști anti-dezinformare“ și obține cunoștințe aprofundate în domeniul dezinformării

Cursul va consta din 4 module, iar fiecare modul va avea 2 sesiuni de instruire. Fiecare modul va avea o componentă teoretică și o componentă practică. Pe durata întregului curs, vei avea parte de contribuții interesante și importante din partea experților naționali și internaționali cu privire la dezinformare, inclusiv cu participarea jurnaliștilor locali și activiștilor din societatea civilă.

Agenda sesiunii online este următoarea:

Subiectul Data (urmează să fie confirmat)
Modulul 1:

Rolul presei independente și al pluralismului mass-media în construirea unei societăți democratice – dezinformare în mass-media tradițională

15 iulie
22 iulie
Modulul 2:

Dezinformare online: creșterea utilizării internetului și rețelelor de socializare.

Dezinformarea în Republica Moldova: cazuri, surse, efecte.

16 septembrie
23 septembrie
Modulul 3:

Experiența internațională / europeană în domeniul dezinformării –  învățare în baza de exemple.

14 octombrie
21 octombrie
Modulul 4:

Reducerea consecințelor dezinformării și implicațiile pentru politicile publice.

Dezvoltarea ideilor pentru combaterea dezinformării în Republica Moldova

11 noiembrie
18 noiembrie

Eligibilitatea

La acest apel pot aplica studenți și masteranzi la universitățile din țară sau de peste hotare, cetățeni ai Republicii Moldova.

Este important să fii interesat de următoarele subiecte: dezinformarea, știrile false, mass-media și infrastructura digitală pentru diseminarea știrilor și să dorești să participi activ la îmbunătățirea rezilienței împotriva dezinformării prin activități de cercetare, elaborare și promovare a politicilor publice și soluții inovatoare în reducerea dezinformării. Deținerea cunoștințelor anterioare despre subiectul cursului de instruire nu este obligatorie.

Formatul

Din cauza pandemiei Covid-19, sesiunile de instruire vor fi organizate în format virtual. Pentru a participa activ la acest curs, trebuie să dispui doar de un computer și acces la internet.

Participarea este gratuită! Pentru a aplica, completează formularul disponibil aici. Termenul limită de înscriere este 25 iunie 2021, ora 23.59 Ora Chișinău.

Pentru detalii și întrebări de clarificare nu ezita să ne contactezi la adresa electronica stas.ghiletchi@ipre.md.

Cursul online este organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP) și Institutul pentru Inițiative Strategice din Moldova (IPIS). Activitatea respectivă face parte din proiectul „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova”. Proiectul este implementat cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei (Auswärtiges Amt).