Participantele programului  “Dialogurile transnistrene: ediția pentru femei”,  ne-au povestit prin ce le-a fost util  webinarul “Importanța participării femeilor în procesul de luare a deciziilor”, susținut de reprezentanta specială a președintei în exercițiu a OSCE privind dimensiunea de gen, Liliana Palihovici.

Daria Zimbelskaya, jurnalistă: Pe de o parte,  femeia nu este o ființă străină și, prin urmare, are aceleași drepturi fundamentale ca și un bărbat. Cu toate acestea, merită să înțelegem că din anumite motive obiective, o femeie face anumite pauze în cariera sa, de exemplu în timpul concediului de maternitate. Ljiljana Palihovici a atras atenția grupului nostru asupra faptului că nu este vorba despre drepturi egale pentru bărbați și femei. Ideea este alta. Este important să le oferim femeilor oportunități și avantaje, care să fie stipulate în sistemul de stat prin anumite politici.

.                .   

 

Irina Smirnova, jurnalistă: Este necesară creșterea numărului de femei în poziții de decizie în sectorul public și privat, iar femeile pot și ar trebui să demonstreze că se pot descurca bine în funcții de conducere. Putem vedea că rata de reprezentare a femeilor în anumite poziții este în creștere acum, ceea ce arată că oamenii încep să se îndepărteze de stereotipuri și dacă o femeie este un bun profesionist, ea este aleasă pentru calitățile sale profesionale, și nu din cauza sexului său.

Din programul  “Dialoguri transnistrene: ediția pentru femei” face parte un grup de femei de pe ambele maluri ale Nistrului. Toamna aceasta ele se întâlnesc săptămânal pe platforma online ZOOM, pentru a participa la seminarele tematice, organizate de IPIS.

Finanțarea acestui program este oferită de Ministerul Afacerilor Externe al Irlandei și al Serviciului Public Federal Afaceri Externe, Comerț Exterior și Cooperare Internațională al Regatului Belgiei.