Institutul pentru Politici Europene (IEP) de la Berlin  în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au prezentat proiectul NEXT4EU – Tinerii pentru integrarea Moldovei în UE.

În cadrul primului dialog de politici a fost discutată:

– Situația actuală a implementării celor nouă recomandări de reformă ale Comisiei europene pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE;
– Rolul organizațiilor societății civile în monitorizarea procesului de integrare în UE și participarea acestora la negocierile de aderare la UE.

La eveniment a participat Ambasadorului adjunct al Republicii Federale Germane, Peter Buschmann, șefa secției politice a Delegației UE în Moldova, Erika Hasznos, șeful Departamentului integrare europeană, MAEIE, Eugen Caras, șeful Cabinetului președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluței și fostului negociator-șef pentru integrarea României în UE, Vasile Pușcaș.

De asemenea, în calitate de speakeri la eveniment au participat Liliana Palihovici, copreședinta Platformei societății civile UE-Moldova, Adrian Lupușor, director executiv a Centrului analitic Expert-Grup, Mihai Mogâldea, vice-director IPRE și directorii executivi IPIS Vladislav Kulminschii și Vadim Pistrinciuc. Directorul IEP, prof. Funda Tekin a susținut un discurs în format video.

#NEX4EU își propune să creeze perspective pentru transformarea democratică a Republicii Moldova, continuarea apropierii de UE și să creeze oportunități pentru tinerii adulți. Proiectul consolidează rolul societății civile din Republica Moldova prin intermediul trainingurilor UE destinate tinerilor creatori de schimbare și prin susținerea agendei europene de reformă cu o serie de dialoguri de politici.

Implementarea proiectului este finanțată de Ministerul Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.