Campania „Familia mea. Familia europeană” reamintește despre realitatea cruntă din trecutul nu tocmai îndepărtat al Republica Moldova, dar și despre avantajele integrării europene. Campania, care se va desfășura pe parcursul următoarelor  două luni, este implementată la inițiativa Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Europe Café, cu finanțarea Uniunii Europene (UE). Obiectivul campaniei este de a prezenta cetățenilor Republicii Moldova avantajele integrării europene și de a crea reziliență la campaniile de dezinformare în adresa Uniunii Europene, dar și a valorilor democrației în general.

Elementul central al campaniei este spotul video care reflectă istoria unei femei de 83 de ani viața și familia căreia au fost puse la grele încercări.

Ideea din spatele campaniei este să reamintească moldovenilor cum a fost viața de pe aceste meleaguri, dramele acestei țări, dar și a locuitorilor care în ultimii 80 de ani au trecut prin multe încercări: de la război și foame organizată, până la deportări, izolare, sărăcie și migrație ilegală, tragedii care au marcat sute de mii de oameni, vieți și copilării distruse.

Șansa integrării europene, potrivit autorilor acestei campanii, este să ne putem păzi de posibile izolări sau limitări și să avansăm spre o societate unde drepturile fundamentale sunt respectate. Integrarea europeană a țării este astăzi o garanție pentru toate familiile din Republica Moldova, faptul că acestea vor putea circula liber, vor putea să se vadă împreună, oriunde ar locui.

Pentru eroina campaniei, este de neimaginat un viitor în care moldovenii să nu poată călători, să revină acasă de sărbători, să fie închise iar granițele „să nu ne putem vedea unii cu alții”, sau să fie puse iarăși „garduri între neamuri” și, în care, familiile să fie despărțite de conflicte, războaie sau pandemii.

Republica Moldova sunt oamenii ei, iar mesajele campaniei sunt adresate moldovenilor din toate colțurile lumii. Campania accentuează faptul că integrarea europeană îi vizează pe toți și aduce beneficii pentru fiecare cetățean în parte, atât pentru cei care locuiesc în Republica Moldova, cât și în diasporă.

Campania „Familia mea. Familia europeană” este implementată la inițiativa Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Europe Café, cu finanțarea Uniunii Europene (UE). Campania se va desfășura prin intermediul rețelelor sociale, la televiziuni și radio, dar și postere outdoor. Campania este implementată în perioada mai-iunie 2024 și este o inițiativă apolitică, neasociată nici unei forțe politice sau politican în parte. Aceasta reprezintă viziunea organizațiilor partenere privind viitorul integrării europene a Republicii Moldova și calea optimă pentru a ne păstra pacea, prosperitatea și libertatea.